Популяризація наукового проєкту “Wpływ ideologii językowych na wartość języka polskiego i polskiej tożsamości”.

Доцентка кафедри слов’янських мов, стипендіантка програми Polonista (NAWA, Польща, приймаюча сторона – Інститут славістики Польської Академії Наук) Олена Пелехата провела 11 жовтня дві лекції (онлайн) на тему: «Język polski w Iwano-Frankiwsku jako język mniejszości narodowej (na przykładzie średniego pokolenia)» і «Ideologie językowe i zarządzenie językiem» для студентів
першого і другого курсу освітньої програми «Польська мова і література та англійська мова».
Важливим є те, що у вечірній час до лекцій змогли приєднатися студенти, які перебувають на програмі семестрового навчання у ВНЗ Польщі та мають індивідуальний графік навчання.
Олена Пелехата розповіла студентам про можливість займатися науковою роботою вже під час навчання на бакалаврській програмі, про завдання та місію Національної агенції з академічного обміну (NAWA), про свою роботу над науковим проєктом Wpływ ideologii językowych na wartość języka polskiego i polskiej tożsamości.
Головною метою проєкту є аналіз впливу мовних ідеологій на цінність польської мови та польської самоідентифікації серед покоління середнього віку осіб польського походження, які народилися в Івано-Франківську (колишньому Станіславові).
Робота над проєктом передбачала проведення соціолінгвістичних досліджень у Польщі (Варшава, Вроцлав, Краків) серед людей, які емігрували до цих міст в період до російсько-української війни та після її початку (після 24 лютого 2022 року).

Участь у проєкті полягала в проведенні анкетування, інтерв’ю, соціолінгвістичному аналізі отриманих емпіричних даних та популяризації роботи агенції NAWA.
Безперечно, польська мова середнього покоління осіб польського походження, які емігрували з Івано-Франківська до Польщі, є нематеріальною культурно-мовною спадщиною двох країн. Результати проєкту підтверджуються сучасними науковими гіпотезами про вплив мовних ідеологій на самоідентифікацію людини та цінність мови.

(Матеріал підготувала доц. Олена Пелехата)