Студенти-полоністи взяли участь у відкритті виставки «Я був поляком, громадянином України» в Центрі польської культури та європейського діалогу

На запрошення Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко та регіональні координатори Світлана Дем’янчук і Людмила Яремчук напередодні заходів з нагоди 10-ї річниці відкриття центру відвідали виставку під назвою «Я був поляком, громадянином України». Виставка була відкрита на честь загиблих прикарпатців, які мали польське коріння та, тим не менше, загинули у війні за Україну.

З моменту відкриття Центр польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківській області відкрив додаткові можливості як для поляків, так і для українців, а тому будь-хто з франківців у будь-який час міг та має можливість прийти у центр і скористатися бібліотекою, відпочинковою кімнатою чи кав’ярнею, відвідати цікавий захід.

До початку повномасштабного вторгнення центр був чи не єдиним місцем в Івано-Франківську, де можливо було вільно ознайомитися із найсвіжішою польською пресою. У центрі є власна бібліотека яка налічує більше 3000 друкованих видань польською мовою та власна студія звукозапису для підкастів і здійснення аудіозаписів.

Євгенія Мнишенко розповіла, що одним із пріоритетних напрямків діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є здійснення моніторингу стану дотримання принципу недискримінації за ознаками національного та етнічного походження у всіх сферах суспільних відносин. Також Уповноважений слідкує за тим, щоб права національних спільнот не були звужені. З цією метою, зокрема, призначено Представника з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів.

Центр польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську та регіональне представництво Уповноваженого в Івано- Франківській області домовились про співпрацю та взаємну допомогу у сприянні захисту прав польської спільноти у м. Івано-Франківську.