Студенти-полоністи здійснили навчально-пізнавальну екскурсію у Верховинський район області

12 березня  студенти-полоністи  із просвітницько-навчальною метою пізнання рідного краю, а також вивчення культурної спадщини українського народу, мови і культури Гуцульщини, історії розвитку українсько-польських культурних і літературних зв’язків  відвідали смт. Верховину (у минулому Жаб’є, яке так любив польський письменник С.Вінценз), а також с.Криворівню, побували на Буковецькому перевалі. Особливе враження на молодь справив приватний «Музей музичних інструментів імені Романа Кумлика», зокрема оповіді доньки засновника музею пані Наталі Гузак – медикині за фахом, яка задля продовження справи батька самотужки освоїла гру на понад 10-ти музичних інструментах, що і продемонструвала під час зустрічі із відвідувачами. Студенти мали можливість випробувати власні уміння гри на обраних народних музичних інструментах, зокрема на розі, трембіті, дримбі. А грати на них дуже складно! Пані Наталя також талановито виконує народні пісні й гуцульські жартівливі співанки. Молодь у музеї мала можливість доторку до минулого нашого народу,  його самобутньої неповторної гуцульської культури. Талант пані Наталі викликав захоплення у присутніх, які щиро їй дякували за працю длязбереження духовної спадщини українців.

Наступна важлива локація – Церква Пресвятої Богородиці у с. Криворівні, яке називають українськими Атенами, незабутня зустріч із отцем Іваном Рибаруком, який ознайомив здобувачів зі стародруками кінця ХVII століття, розповів про історію храму, а також давні ікони.
Щиро дякуємо отцю Івану за щирість, відкритість, цікаву зустріч і подаровані образочки «Матері Божої здійснення творчих задумів». У Криворівні група також побувала у «Літературно-меморіальному музеї Івана Франка», де побачила речі Івана Яковича, довідалася про деталі його побуту і творчості в цій місцевості. Цікавою для молоді було також ознайомлення із творчістю відомої малярки Параски Плитки-Горицвіт, «нескореної духом Лілеї» Теодозії Плитки-Сорохан, яка була ув’язнена російською імперією на Колиму, де у в’язниці таємно вишивала власноруч виготовленою голкою із риб’ячої кістки на клаптиках тканин випореними нитками зі старих речей ув’язнених. Речі, привезені із Колими пані Теодозією:  шапка в’язня із номером, вишивки – сприяють кращому розумінню жахіть, які завжди ніс із собою «русский мир». У музеї також є окрема кімната, присвячена життєвому шляху і творчості відомого польського письменника, автора тетралогії «На високій полонині» Станіслава Вінценза, дитинство якого проходило саме у Криворівні, де він уперше зустрів велета українського духу Івана Франка. У музеї студенти також побували на презентації чудового «вінця гуцульських віршів» – збірки ліричних творів – «Груні і гражди» – філолога, фольклориста пана Василя Зеленчука. Ще одна важлива локація  – Музей-садиба Михайла Грушевського, який також проживав у с. Криворівні.
Дякуємо Господу Богу, нашим ЗСУ і талановитим криворівнянам за можливість працювати і пізнавати свій український край – перлину Карпат.