Відкриття фотовиставок Консульства Чеської Республіки «Оксамитова революція» і «Так, Масарик»

Студенти-богемісти зустрілися із Консулом Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Владіміром Кадлецом, а також узяли участь у відкритті фотовиставки Консульства Чеської Республіки про долю Томаша Гарріга Масарика та Вацлава Гавела. Окрім того, ректор Ігор Цепенда та Консул Владімір Кадлец обговорили питання розвитку взаємин між нашим та чеськими університетами????

Консул з питань культурної та економічної співпраці, заступник Генерального консула Чеської Республіки у Львові Владімір Кадлец зазначив, що до уваги відвідувачів фотовиставок представлені світлини найвизначніших подій та постатей в історії Чехії: «Одна із них (фотовиставок) про першого президента країни Томаша Гарріга Масарика. Це відома людина в нас в країні – філософ, вчений, перший президент, якого ми вважаємо батьком нашої сучасної країни. Друга виставка про Оксамитову революцію 1989 року. Це важлива подія для сьогоднішньої Чехії, тому що тоді Чехія і Словаччина змогли згорнути комуністичну диктатуру в країні і вийти на шлях демократії».

philology_pnu

«Ми маємо можливість пізнати історичну долю двох великих постатей Чеської держави – Томаша Масарика і Вацлава Гавела, які були президентами Чеської Республіки в різні періоди, але важливі з тієї точки зору, що вони мали подібну історію з Україною. В університеті на філологічному факультеті працює спеціальність чеська мова і література», – сказав ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігор Цепенда. Він вважає, що фотовиставки дадуть можливість відвідувачам ознайомитися з величними сторінками чеської історії.