Навколо мови та літератури – 4-та загальноукраїнська дискусія викладачів польської мови в ПНУ

19 лютого відбулася чергова лекція циклу “Навколо мови та літератури – 9 лекцій для полоністів”, реалізована кафедрою слов’янських мов факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника спільно з інститутом прикладної полоністики Варшавського університету (Республіка Польща). Проект здійснюється за підтримки Національного агентства з академічного обміну Республіки Польща (NAWA) під патронатом Генерального Консульства РП у Львові. Він триватиме до травня 2021 року.

Темою останньої лекції був «Публічний дискурс з перспективи етики комунікації», а провела її професорка Варшавського університету Анна Цеґєла. Лекторка порушила низку питань, дотичних не тільки польських, але й українських актуальних проблем мовознавства. Цікаво, що студенти відзначили лекцію однією з найцікавіших з циклу. Однією з підстав так вважати є її наближеність до сучасних реалій і подій, які не так давно відбувалися у Польщі.

Як зазначила модераторка зустрічі, старший викладач Саманта Бусіло, «представлені засади комунікації в дусі персоналізму, поваги до особи, мовлення, спрямованого до іншої людини, а не проти неї — все це, здається, таке універсальне і позачасове, насправді  є дуже важливим. Особливо тепер, коли живемо в часах когнітивного релятивізму, де мову часто трактуємо як знаряддя для досягнення власних цілей будь-якою ціною».

Людина ХХІ ст. рідко замислюється над своєю нерозривною єдністю зі словом. Проф. Цеґєла влучно підсумувала: «Людина завжди знаходиться у володінні мови». Кожен, навіть найменший текст, є носієм коду, що передає цінності, а часто й наміри мовця, адже від агресивно, емоційно висловленої фрази до удару кулаком — один крок. В часі величезної кількості різних поглядів на всі можливі питання, де кожен має свою правду, важливо у висловленні власної позиції не забути про того, до кого вона може бути спрямована. Дух персоналізму, на якому повинна опиратися сучасна комунікація, дозволяє людям чути одне одного. А без прагнення зрозуміти погляди опонента будь-яке спілкування, починаючи від буденної розмови і закінчуючи дебатами, перетвориться у лабіринт без виходу, де ідеологія панує над здоровим глуздом.

Онлайн-зустріч стала імпульсом для подальших роздумів і наукових досліджень. Серед учасників були студенти та викладачі Прикарпатського університету, а також університетів-партнерів Польщі і гості проекту з різних кутків України та Польщі.

Вже цієї п’ятниці, 26 лютого, о 17:00 запрошуємо на наступну лекцію циклу «Навколо мови та літератури» на тему «Балкани в сучасній польській літературі», яку проведе викладач Гданського університету, літературний критик, письменник, д-р Артур Новачевський. Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/yf6e9fj2oE6fMvLQ8