Участь наукового гуртка полоністів ПНУ в ІХ Міжнародній конференції магістрантів Сілезького університету

12 травня в Сілезькому університеті в Катовіцах відбулася ІХ міжнародна конференція магістрантів. Вже другий рік поспіль вона проводиться в онлайн-режимі. Завдяки цьому її слухачами могли бути наші студенти-магістранти спеціальності «Слов’янські мови і літератури (перша-польська)». 

Цьогоріч тема конференції звучала: «З культурою до Польщі і до світу». Відповідно вихідною точкою виступів була інтеркультурність, історія, традиції. Засідання секцій тривали цілий день, а учасники могли вибирати цікаві для себе напрями: від глоттодидактики до політики, від фільмознавства до міграцій і культурного різноманіття. Підкреслю, що різноманіття було й серед доповідачів і слухачів з різних кутків світу, зокрема Польщі, Китаю, Латвії, Чехії, Великої Британії, Індії та ін. 

Можливість виступити мали також студентки полоністики ПНУ і культурного консультування Сілезького університету. Равлюк Мар’яна представила аналіз теми «Рецепція українського кіно в світі», а Лесів Христина презентувала питання полонійної преси, посилаючись на публікації «Кур’єра Галіційського». Ці доповіді становлять частину магістерських робіт, які студентки пишуть в Сілезькому університеті під керівництвом д-р Агнєшки Тамбор і проф. Йоланти Тамбор. 

Відмінною рисою ІХ конференції стала новостворена секція наукових гуртків. Їхні представники з різних факультетів Сілезького, Ягеллонського, а також Прикарпатського університету ділилися власним досвідом і свіжими ідеями. Зустріч модерувала старший викладач Саманта Бусіло. Представниці наукового гуртка студентів-полоністів ПНУ розповіли про свою діяльність, підкреслили, що попри недовгий час свого існування вже чимало було зроблено.